www.elektriklim.net Bizden güvenle satın alabilirsiniz. Teşekkürler. www.elektriklim.net
elektriklim reklam
Hoşgeldin Ziyaretçi
Mesaj atabilmek için forumumuza kayıt olmalısınız.

Kullanıcı Adı/Email:
  

Şifre
  





Forumlarda Ara

(Gelişmiş Arama)

En Son Konular
→Buradan Öğrenebilirsiniz...
Son Mesaj: wollexer
08-08-2024, 12:05 PM
Menzil Mesafe
Son Mesaj: admin
06-10-2024, 01:27 PM
Şarj Olma Süresi
Son Mesaj: admin
06-10-2024, 01:22 PM
→Buradan öğrenebilirsiniz...
Son Mesaj: admin
05-28-2024, 11:40 AM
→Buradan öğrenebilirsiniz...
Son Mesaj: admin
05-28-2024, 10:52 AM
→Buradan öğrenebilirsiniz...
Son Mesaj: admin
05-27-2024, 04:41 PM
→Buradan öğrenebilirsiniz...
Son Mesaj: admin
05-27-2024, 04:32 PM
→Buradan öğrenebilirsiniz...
Son Mesaj: admin
05-27-2024, 04:00 PM
→Buradan öğrenebilirsiniz...
Son Mesaj: admin
05-27-2024, 03:59 PM
→Buradan Öğrenebilirsiniz...
Son Mesaj: admin
05-26-2024, 11:38 AM

Forum İstatistikleri
» Üye Sayısı: 17,   » En Son Üyemiz: EVFan,   » Konu Sayısı: 14,   » Mesaj Sayısı: 16,  
Tam İstatistik

  →Buradan Öğrenebilirsiniz...
Gönderen: wollexer - 08-08-2024, 12:05 PM - Forum: Forum Kuralları - Cevap Yok

ELEKTRİKLİM.NET KAYIT SÖZLEŞMESİ VE FORUM KURALLARI

Saygı ve Nezaket:
Tüm üyelerimize karşı saygılı ve nazik olun. Hakaret, tehdit, ayrımcılık veya rahatsız edici davranışlara kesinlikle izin verilmez.

Konu Dışı Mesajlar:
Forumun her kategorisi belirli bir amaca hizmet eder. Konularınızı ilgili kategorilere açın. Konu dışı mesajlar ve başlıklar uygun yerlere taşınır veya silinir.

Spam ve Reklam Yasak:
Forumda izinsiz reklam yapmak ve spam içerik paylaşmak yasaktır. Kendi web sitenizi, ürünlerinizi veya hizmetlerinizi tanıtmak için moderatör izni gerekmektedir.

Yasalara Uygunluk:
Forumda paylaşılan içerikler Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun olmalıdır. Telif hakkıyla korunan içeriklerin izinsiz paylaşılması yasaktır.

Kişisel Bilgilerin Gizliliği:
Kendi veya başkalarının kişisel bilgilerini (adres, telefon numarası, e-posta vb.) paylaşmak yasaktır. Gizlilik herkes için önemlidir.

Doğru Bilgilendirme:
Bilgi paylaşırken doğruluğundan emin olun. Yanlış veya yanıltıcı bilgi vermek forumun güvenilirliğini zedeler.

İçerik Paylaşımı:
Forumda paylaşılan içeriklerin orijinal olması gerekmektedir. Alıntı yapılan içerikler için kaynak belirtin.

Moderatör Kararları:
Moderatörlerin aldığı kararlar nihai ve bağlayıcıdır. Moderatörlerin uyarılarına ve yönergelerine uymanız beklenir.

Uyarı ve Yasaklamalar:
Kuralları ihlal eden kullanıcılar uyarılır. Tekrarlanan ihlallerde geçici veya kalıcı yasaklamalar uygulanabilir.

Şikayet ve Geri Bildirim:
Forum kuralları ihlaline şahit olursanız veya öneriniz varsa, moderatörlerle iletişime geçin. Forumun daha iyi olması için görüşleriniz değerlidir.

Dil ve Üslup:
Forumda kullanılan dil Türkçe olmalıdır. Kaba, argo veya aşırıya kaçan bir üslup kullanmak yasaktır.

İçerik Paylaşımında Telif Hakkı:
Telif hakkı ihlaline neden olabilecek içerikler paylaşılmamalıdır. Alıntı yapılan kaynaklara gerekli atıflar yapılmalıdır.

Uygunsuz İçerik ve Sorumluluk:
Uygunsuz, cinsel içerikli, hakaret içeren veya yasalara aykırı mesajlar atmak yasaktır. Forumdaki mesajların tamamını okumamız mümkün olmayabilir, bu nedenle bu tür mesajlardan forum yöneticileri sorumlu tutulamaz.

Veri Güvenliği:
Forumdaki bilgiler siz istemedikçe üçüncü kişilere verilmez. Herhangi bir hack saldırısında verilerinizin tehlike altında olmasından forum yöneticileri sorumlu tutulamaz.

Kullanıcı Sorumluluğu ve Veritabanı:
Foruma üye olarak yukarıda belirtilen kurallara uymayı kabul etmiş olursunuz. Kurallara uymamanız durumunda forumdan süreli veya süresiz uzaklaştırılabilirsiniz. Gerek duyulduğunda IP adresinizin kayıtları incelenebilir. Forum yöneticileri forumdaki mesajları silme ve değiştirme hakkına sahiptir. Forumda paylaşılan bilgiler veritabanında saklanırken, forum giriş bilgileriniz "çerez" (cookies) olarak bilgisayarınızda tutulur.

Bu kurallar, forumun huzurlu ve verimli bir ortam olmasını sağlamak için gereklidir. Herkesin bu kurallara uymasını rica ederiz.

Electrig Yazılım Hizmetleri Ltd.Şti.

Bu öğeyi yazdır

  Menzil Mesafe
Gönderen: admin - 06-10-2024, 01:26 PM - Forum: AR-EV - Cevaplar (1)

Merhaba

Aracın tam dolu şarj ile menzili nedir?

Bu öğeyi yazdır

  Şarj Olma Süresi
Gönderen: admin - 06-10-2024, 01:20 PM - Forum: AR-EV - Cevaplar (1)

Merhaba

Ar Ev Modeli ev elektriği ile ne kadar süre de şarj olmaktadır?

Bu öğeyi yazdır

  →Buradan öğrenebilirsiniz!
Gönderen: admin - 05-28-2024, 11:40 AM - Forum: Elektrikli Araçların Hız Limitleri Diğer Araçlardan Farklı mı? - Cevap Yok

Elektrikli araçlarda farklı bir hız limiti uygulaması yapılmamaktadır. Diğer Motorlu araçlar hız limitleri ile aynı kurallara tabiidir.

Karayolları Trafik Kanununda ve Karayolları Trafik Yönetmeliği Madde 100'de yazılı kayıt ve şartlar dışında ve aksine bir işaret bulunmadıkça yol durumlarına göre römorksuz araç cinsleri için saatteki asgari ve azami hız sınırları aşağıda gösterilmiştir. 

   

Bu öğeyi yazdır

  →Buradan öğrenebilirsiniz!
Gönderen: admin - 05-28-2024, 10:52 AM - Forum: Elektrikli Aracıma Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmam Şart mı? - Cevap Yok

Trafiğe çıkan her motorlu araç ‘zorunlu mali trafik sorumluluk sigortası’, yaptırmak zorundadır. Fakat 50 cc motosikletlerde bu durum zorunlu değildir.

Bu araçlar neden trafik poliçesinden muaf?

Bunun sebebi 50cc ‘lik bu araçların L1 sınıfına dahil olması ve motorlu bisiklet olarak sınıflandırılması.

L1 sınıfı araçlar, 45 km/h geçmeyen, silindir hacmi ise 50 cc geçmeyen araçlar olarak geçiyor.

2918 Sayılı KARAYOLLARI TRAFİK KANUNU mad.3 de yer alan Bisiklet ve Motorlu bisiklet ile elektrik ile çalışan scooter tanımı yapılmış.

Bisiklet: (Değişik: 12/7/2013-6495/13 md.) Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli anma gücü 0,25 KW’ı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.

Motorlu bisiklet (Moped): (Değişik: 12/7/2013-6495/13 md.) Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.

Yukarıdaki araçlar kanunun 103.maddesi gereği trafik sigortası yaptırmak zorunlu değildir.

“Madde 103 – Motorsuz taşıtlar ile motorlu bisiklet sürücülerinin hukuki sorumluluğu genel hükümlere tabidir.” diyerek trafik sigortası zorunluluğundan çıkarmıştır.

Genel hükümler; hukukumuzda haksız fiil sorumluluğunun temel dayanağı olan Türk Borçlar Kanunu’nun 49. maddesinde açıklanmaktadır.

“Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür” burada sigortacı yoktur.

Yukarıda bahsettiğim gibi aracın sahibi, işleteni ve sürücüsü beraber sorumludur.

Bu sorumluluğu ancak sigortacı bulursanız “özel sorumluluk sigortası” ile sigortacıya devrederek kendinizi güvenceye alabilirsiniz.

Kamu menfaati açısından bunun doğru olmadığını trafikte yer alan motorlu veya motorsuz hatta daha da ileri giderek “at arabası” nın dahi zorunlu poliçesinin olmasını savunuyoruz.

Ok Detaylı Bilgi İçin: https://www.mevzuat.gov.tr/ adresini ziyaret ediniz.



Eklenti Dosyaları Tırnak(lar)
   
Bu öğeyi yazdır

  →Buradan öğrenebilirsiniz!
Gönderen: admin - 05-27-2024, 04:41 PM - Forum: Elektrikli Aracım İle Özel Otoyol ve Köprüleri Kullanabilir miyim? - Cevap Yok

Kısıtlamalar ve Yasaklamalar

1- Belirli yerler (Köprülü Kavşaklar, ücret toplama istasyonları v.b.) ve şartlar dışında otoyola giriş ve çıkış yasaktır. Karayolu sınır çizgisi boyunca tesis edilmiş olan tel çitler veya duvarlar bu tür çıkışları engellemek amacıyla tesis edildiğinden bu engellerin açılması, yıkılması, kesilmesi ve başka şekilde tahrip edilmesi yasaktır.

2- Erişme Kontrollü Karayolu olarak trafiğe açılan kesimlerde, yayaların, hayvanların, motorsuz araçların, lastik tekerlekli traktörlerin, iş makinelerinin ve bisikletlilerin girmesi yasaktır.

3- Erişme Kontrollü Karayollarında mecburi asgari hız 40 km/saat olup, azami hız KGM tarafından işletilen otoyollarda 130 km/saat, Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile işletilen otoyollarda 140 km/saat'tir

4- Erişme Kontrollü Karayolu olarak trafiğe açılan kesimlerde ve kavşaklarda duraklamak, park etmek, geri dönüş yapmak ve geri gitmek yasaktır. Aracın mekanik arızası durumunda en sağdaki emniyet şeridinde (Bankette) kısa süreli durulabilir.

5- Otoyola cephesi bulunan müesseselerin kendi faaliyetlerini sürdürdükleri binalarına tanıtma levhaları koymak istemeleri halinde Karayolları Genel Müdürlüğü'nden izin almaları gerekmektedir.

6- Otoyol ağımız içinde;  tünellerimizin bulunduğu (Abant Kavşağı-Kaynaşlı Kavşağı), (Düziçi Kavşağı-Nurdağı Kavşağı), (Cengizhan Kavşağı-Onur Kavşağı), (Belevi Kavşağı-Söke Kavşağı) ve (Eminlik kavşağı - Pozantı Kuzey kavşağı) arası otoyol kesimlerine tehlikeli madde taşıyan araçların girmeleri yasaktır.

7- Yavuz Sultan Selim Köprüsünden geçecek olan Özel Yük Taşıyan Araçlar ile Kimyasal ve Tehlikeli Madde Taşıyan araçlar için bazı kriterler doğrultusunda izinler verilmektedir.

8- İstanbuldaki Asma Köprülerden hangi tür araç sınıflarının geçiş yapabilecekleri, aşağıdaki tabloda belirtilmektedir.

   

* Azami yüklü ağırlığı 0.75 tonu geçmeyen hafif römorklu araçlar hariç, sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik olan panelvan kamyonetlere (Minibüs tipi olan ve yük taşımayan kamyonetler) 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü kullanım izni verilmesi,

** Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden Güzergâh Kullanım İzin Belgesi aldıktan sonra Karayolları 1.Bölge Müdürlüğüne Güzergâh Kullanım İzin Belgeleri ile müracaat ederek 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü kullanım izni verilmesi

*** Ticari olarak, 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak yolcu taşımacılığı yapacak araçlara Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü kullanım izni verilmesi,

Bu öğeyi yazdır

  →Buradan öğrenebilirsiniz!
Gönderen: admin - 05-27-2024, 04:32 PM - Forum: Elektrikli Aracıma HGS Almak Zorunda mıyım? - Cevap Yok

Köprü ve otoyollarda HGS kullanıcılarının araçları 6 sınıf üzerinden ücretlendirilmektedir. Motosikletler 6. sınıf araç olarak HGS ye abone olabilir ve 24/10/2015 tarihinden itibaren 1. Sınıf araç ücretinin yarısı kadar bir ücret ile Otoyol ve Boğaz Köprülerinden geçişlerini yapabilecektir. HGS sürücülerinin, araçlarının sınıflarına uygun HGS etiketi kullanmaları gerekmektedir. Aksi durumda,Sınıf Uyumsuzluğu süreklilik arz eden sürücülerin HGS hesapları Kara Listeye girecektir.
HGS ile ilgili soru ve sorunlarda nereye başvurulmalıdır ?
HGS ile ilgili sorunlar için hgs@ptt.gov.tr e-mail adresine, ALO 123 veya 0 850 460 60 60 Çağrı Merkezi numarasına başvurulması gerekmektedir. İdaremiz tarafından işletilen Otoyollarda yapılan İhallli geçişler ile Yap İşlet Devret ile işletilen Otoyollarda ihlalli geçiş ihlal cezalarına, www.kgm.gov.tr adlı internet sayfamızdan aşağıda görülen Karayolu İhlalli Geçiş Sorgulama menüsünden öğrenilebilir.
    
 1.Sınıf Araçlar
AKS ARALIĞI (DİNGİL MESAFESİ) 3.20 METRE ALTINDA OLAN ARAÇLAR 1.SINIFTIR.
[Resim: S%C4%B1n%C4%B1f1.jpg]
 2.Sınıf Araçlar
AKS ARALIĞI 3.20 METRE VE ÜZERİNDE OLAN HER TÜRLÜ 2 AKSLI ARAÇ 2.SINIFTIR.
[Resim: S%C4%B1n%C4%B1f2.jpg]
 3.Sınıf Araçlar
AKS ADEDİ (DİNGİL SAYISI) 3 TANE OLAN HER TÜRLÜ ARAÇ 3.SINIF ARAÇTIR.
[Resim: S%C4%B1n%C4%B1f3.jpg]
 4.Sınıf Araçlar
DİNGİL SAYISI 4 VE 5 ADET OLAN HER TÜRLÜ ARAÇ 4.SINIF ARAÇTIR
[Resim: S%C4%B1n%C4%B1f4.jpg]
 5.Sınıf Araçlar
DİNGİL SAYISI 6 VE DAHA FAZLA OLAN KAMYON TREYLER VB.ARAÇLAR
[Resim: S%C4%B1n%C4%B1f5.jpg]
 6.Sınıf Araçlar
Motosikletler
 HGS'den kaçak geçiş yapılması durumunda ne yapılmalıdır ?
HGS sistemlerinden geçiş ihlali yapılması durumunda; geçiş ihlali yapılan plaka üzerine 15(on beş) gün içinde HGS abonesi olunması veya mevcut HGS hesaplarında geçiş için yeterli bakiye yüklenmesi durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmamaktadır. 
Aksi taktirde geçiş ücretine ilave olarak giriş çıkış yapılan mesafeye ait geçiş ücretinin dört katı idare para cezası uygulanmaktadır. 
 



Eklenti Dosyaları Tırnak(lar)
   
Bu öğeyi yazdır

  →Buradan öğrenebilirsiniz!
Gönderen: admin - 05-27-2024, 04:00 PM - Forum: Hangi Elektrikli Araca MTV Öderim? - Cevap Yok

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Madde 5 'de;

Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler aşağıdaki (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilir. şeklinde ifade etmektedir. 

   


(Ek fıkra: 21/3/2018-7103/18 md.)(1) (I) sayılı tarifenin “1- Otomobil, kaptıkaçtı, arazi
taşıtları ve benzerleri” başlıklı bölümünde yer alan ve sadece elektrik motoru olan taşıtlardan,
motor gücü;
a) 70 kW’ı geçmeyenler 1, 2, 3 satır numaralarında,
b) 70 kW’ı geçen fakat 85 kW’ı geçmeyenler 4, 5, 6 satır numaralarında,
c) 85 kW’ı geçen fakat 105 kW’ı geçmeyenler 7, 8 satır numaralarında,
d) 105 kW’ı geçen fakat 120 kW’ı geçmeyenler 9, 10 satır numaralarında,
e) 120 kW’ı geçen fakat 150 kW’ı geçmeyenler 11, 12 satır numaralarında,
f) 150 kW’ı geçen fakat 180 kW’ı geçmeyenler 13, 14 satır numaralarında,
g) 180 kW’ı geçen fakat 210 kW’ı geçmeyenler 15, 16 satır numaralarında,
h) 210 kW’ı geçen fakat 240 kW’ı geçmeyenler 17, 18 satır numaralarında,
ı) 240 kW’ı geçenler 19, 20 satır numaralarında,
yer alan taşıt değerlerine ve yaşına isabet eden vergi tutarlarının %25’i oranında
vergilendirilir.

(Ek fıkra: 21/3/2018-7103/18 md.)(1) (I) sayılı tarifenin “2- Motosikletler” başlıklı
bölümünde yer alan ve sadece elektrik motoru olan taşıtlardan, motor gücü;
a) 6 kW’ı geçen fakat 15 kW’ı geçmeyenler bu bölümün birinci satırında,
b) 15 kW’ı geçen fakat 40 kW’ı geçmeyenler bu bölümün ikinci satırında,
c) 40 kW’ı geçen fakat 60 kW’ı geçmeyenler bu bölümün üçüncü satırında,
d) 60 kW’ı geçenler bu bölümün dördüncü satırında,
yaşları itibarıyla yer alan vergi tutarlarının %25’i oranında vergilendirilir.

(Ek fıkra: 28/11/2017-7061/23 md.) (I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı,
arazi taşıtları ve benzerlerinde, ilk kayıt ve tescil edildiği tarih itibarıyla taşıt değerine isabet
eden satır, sonraki yıllarda da bu taşıtın vergi tutarlarının belirlenmesinde esas alınır.

Bu öğeyi yazdır

  →Buradan öğrenebilirsiniz!
Gönderen: admin - 05-27-2024, 03:59 PM - Forum: Hangi Elektrikli Araca MTV Öderim? - Cevap Yok

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Madde 5 'de;

Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler aşağıdaki (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilir. şeklinde ifade etmektedir. 

[attachment=16]


(Ek fıkra: 21/3/2018-7103/18 md.)(1) (I) sayılı tarifenin “1- Otomobil, kaptıkaçtı, arazi
taşıtları ve benzerleri” başlıklı bölümünde yer alan ve sadece elektrik motoru olan taşıtlardan,
motor gücü;
a) 70 kW’ı geçmeyenler 1, 2, 3 satır numaralarında,
b) 70 kW’ı geçen fakat 85 kW’ı geçmeyenler 4, 5, 6 satır numaralarında,
c) 85 kW’ı geçen fakat 105 kW’ı geçmeyenler 7, 8 satır numaralarında,
d) 105 kW’ı geçen fakat 120 kW’ı geçmeyenler 9, 10 satır numaralarında,
e) 120 kW’ı geçen fakat 150 kW’ı geçmeyenler 11, 12 satır numaralarında,
f) 150 kW’ı geçen fakat 180 kW’ı geçmeyenler 13, 14 satır numaralarında,
g) 180 kW’ı geçen fakat 210 kW’ı geçmeyenler 15, 16 satır numaralarında,
h) 210 kW’ı geçen fakat 240 kW’ı geçmeyenler 17, 18 satır numaralarında,
ı) 240 kW’ı geçenler 19, 20 satır numaralarında,
yer alan taşıt değerlerine ve yaşına isabet eden vergi tutarlarının %25’i oranında
vergilendirilir.

(Ek fıkra: 21/3/2018-7103/18 md.)(1) (I) sayılı tarifenin “2- Motosikletler” başlıklı
bölümünde yer alan ve sadece elektrik motoru olan taşıtlardan, motor gücü;
a) 6 kW’ı geçen fakat 15 kW’ı geçmeyenler bu bölümün birinci satırında,
b) 15 kW’ı geçen fakat 40 kW’ı geçmeyenler bu bölümün ikinci satırında,
c) 40 kW’ı geçen fakat 60 kW’ı geçmeyenler bu bölümün üçüncü satırında,
d) 60 kW’ı geçenler bu bölümün dördüncü satırında,
yaşları itibarıyla yer alan vergi tutarlarının %25’i oranında vergilendirilir.

(Ek fıkra: 28/11/2017-7061/23 md.) (I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı,
arazi taşıtları ve benzerlerinde, ilk kayıt ve tescil edildiği tarih itibarıyla taşıt değerine isabet
eden satır, sonraki yıllarda da bu taşıtın vergi tutarlarının belirlenmesinde esas alınır.



Eklenti Dosyaları Tırnak(lar)
   
Bu öğeyi yazdır

  →Buradan Öğrenebilirsiniz!
Gönderen: admin - 05-26-2024, 11:38 AM - Forum: Elektrikli Aracımın Tescil ve Plaka Zorunluluğu Var mı? - Cevap Yok

TESCİL VE BELGESİ(RUHSAT)

Karayolları Trafik Yönetmeliğinin Dördüncü Kısım, Birinci Bölümde Madde 28'de  Bütün motorlu araçlar ile bu Yönetmelikte tescili zorunlu kılınan motorsuz araçların sahipleri, araçlarını yetkili tescil kuruluşuna tescil ettirmek ve tescil belgesi almak mecburiyetindedirler.
Ayrıca ilgili maddenin c) bendinde, Araca ait kişiselleştirilen tescil belgesi ve motorlu araç trafik belgesinin basımı ve ilgililerine elden veya posta yoluyla teslimi Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kamu kurum veya kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerine de yaptırılabilir. Basılan bu belgeler gerçek kişiler için araç sahibinin Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan yerleşim yeri adresine, tüzel kişiler için ticaret sicil gazetesi, tüzük veya diğer resmi kayıt belgelerinde belirtilen adreslerine posta aracılığı ile teslim edilir. 
 
Madde 37'de Noterler tarafından yapılan satış veya devir işlemlerinin bildiriminden itibaren bir aylık süre içerisinde ilgili trafik tescil kuruluşu tarafından yeni malik adına araç tescil belgesi düzenlenir.  şeklinde ifade etmektedir.

Ok Detaylı Bilgi için: https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?Mevzu...atTertip=5
TRAFİK TESCİL KURULUŞLARINDA TESCİL İŞLEMİ YAPILACAK  ARAÇLAR İÇİN MÜRACAAT SIRASINDA İSTENİLEN BELGELER
 
A-     YENİ KAYIT (FATURALI) TESCİL İŞLEMİ YAPILACAK ARAÇLAR:
            
1-      Fatura ve faturayı düzenleyen bayinin yetki belgesi,
2-      Uygunluk belgesi
3-      Zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi
4-      Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ödeme belgesi,
5-      Nüfus cüzdanı,
6-      Şoförler odasından alınan araç tescil dosyası,
7-      Sadece ÖTV’den muaf olan araçlar için araç özelliklerine ve sahibinin kimlik bilgilerine göre doldurulmuş şoförler odasından alınan iki adet araç trafik tescil ve müracaat işlem formu (EK-1),
8-      Araç tüzel kişilik adına tescil edilecek ise ticaret sicil gazetesi, oda sicil kaydı ve imza sirküsünün,
İbraz edilmesi gerekmektedir.
NOT: Uygunluk belgesi ve matbu formaların aslı ile diğer ibraz edilecek belgelerin aslı görülmek suretiyle fotokopileri trafik tescil kuruluşları tarafından alınmaktadır.
 
·Gerçek kişiler adına yeni kayıt tescil işlemleri MERNİS’de kayıtlı yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunda,
·Tüzel kişiler adına yeni kayıt tescil işlemleri ticaret sicil gazetesinde yayımlanmış merkez veya şubesinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunda,
Yapılmaktadır.
Araç tescil işlemi için araç sahibi veya kanuni temsilcisinin bizzat ilgili trafik tescil kuruluşuna müracaatı zorunludur.
Fatura tarihinden itibaren 3 ay içerisinde tescil işlemi yapılmadığı takdirde Karayolları Trafik Kanunu’nun 20/1-a maddesi gereğince cezai işlem uygulanmaktadır.

Ok Detaylı Bilgi İçin: https://www.egm.gov.tr/trafik-tescil-hiz...-istiyorum
PLAKA:
Karayolları Trafik Yönetmeliğinin Dördüncü Kısım, Birinci Bölümde Madde 30 ç) bendinde;   İlk defa tescili yapılan her araca bir tescil plaka numarası tahsis edilir. Satış veya devir işlemlerinde daha önce düzenlenerek bir önceki araç sahibine verilmiş olan motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları yeni sahibine devredilir. Yerleşim yeri adresi dışındaki başka bir trafik tescil kuruluşunda kayıtlı araçları satın veya devir alanlar ile yerleşim yeri adresi değişenlerin araçlarına yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunun plakasını alabilmeleri isteklerine bağlıdır. İsteğe bağlı olarak tescil plaka numarasının değiştirilecek olması halinde bu değişiklik; araç sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin ibrazı zorunlu belgelerle birlikte yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki, yerleşim yeri adresi yurtdışında olan Türk vatandaşlarının ise Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan diğer adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşuna bir ay içerisinde müracaat etmeleri suretiyle yapılır. Aracın tescil plaka numarası, can ve mal güvenliğinin gerekli kıldığı hallerde valiliğin talebi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile aracın kayıtlı olduğu yer trafik tescil kuruluşunda başka bir tescil plaka numarası ile değiştirilebilir şeklinde ifade edilmektedir.

Ok Detaylı Bilgi İçin: https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?Mevzu...atTertip=5

NOTER SATIŞ VE DEVİR: Resmi araçların satış veya devirleri ait oldukları kurum veya kuruluşların tabi oldukları mevzuata göre; diğer araçların her çeşit satış ve devirleri ise satış veya devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi, gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezası ve trafik idari para cezası, mülga 11/2/1950 tarihli ve 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 21 inci maddesi ile 25/6/2010 tarihli ve 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 30 uncu maddesine göre verilen idari para cezaları ile geçiş ücreti borcu bulunmadığının tespit edilmesi ve taşıt üzerinde satış ve/veya devri kısıtlayıcı herhangi bir tedbir veya kayıt bulunmaması ve trafikten çekilmiş veya çekilecek araçlar hariç olmak üzere geçerli bir araç muayenesi bulunması halinde, araç sahibi adına düzenlenmiş araç tescil belgesi veya tescile ilişkin geçici belge esas alınarak, bu belgelerin zayi olduğunun anlaşılması halinde ise trafik tescil kayıtları esas alınarak noterler tarafından yapılır. Noterler tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir. Noterlerce yapılacak satış veya devir işlemi sırasında, araca ait tescil belgesi veya tescile ilişkin geçici belge üzerindeki bilgiler ile aracın bilgisayar kayıtlarındaki bilgileri arasında farklılık olduğunun anlaşılması durumunda, bilgisayar kayıtları esas alınır. Emniyet Genel Müdürlüğünce belirlenecek araç bilgilerinde eksiklik veya yanlışlık olduğunun anlaşılması halinde, trafik tescil kuruluşlarınca düzeltme yapıldıktan sonra satış veya devir işlemi yapılır.
Satış veya devir işlemi, siciline işlenmek üzere elektronik sistemle ilgili trafik tescil kuruluşu ile vergi dairesine bildirilir. Elektronik sistemle bildirimin mümkün olmaması halinde ise üç iş günü içerisinde yazılı bildirimde bulunulur. Bu bildirimle birlikte alıcı adına trafik tescil işlemi gerçekleşmiş sayılır.

Ok Detaylı Bilgi İçin: https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=8182&Mevz



Eklenti Dosyaları Tırnak(lar)
           

Bu öğeyi yazdır


Çevrimiçi Kullanıcılar
Şu anda 10 çevrimiçi kullanıcı var. » 0 üye | 10 Misafir

elektriklim reklam
Forum, Yazılım: Akvim Bilişim, © 2009-2025 Akvim Bilişim.